Perinteinen kiinalainen lääketiede

 

Perinteinen kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanha lääketiede. Se pitää sisällään lukuisia hoitomuotoja. Hoidossa tavoitellaan vapaata virtausta niin Qi:n (energia), Nesteiden, Veren kuin tunteidenkin (Shen) tasolla. Sairaudet ja vaivat kertovat aina epätasapainosta, esimerkiksi tulehdukset ja kipu kertovat stagnaatiosta eli tukoksista, jolloin substanssit eivät kierrä kehossa vapaasti ja esteettä; tukoksia pyritään avaamaan ja poistamaan. Kun jotain on liikaa (esim. Kosteus, Kuumuus), sitä poistetaan ja jos jotain on liian vähän (esim. Qi, Jing eli esenssi), pyritään sitä lisäämään tai vahvistamaan.

Tavoite on auttaa ihmistä saavuttamaan tasapaino niin fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla ja ylläpitämään se. Akupunktio on tehokas, mutta lempeä keino ylläpitää olemassaolevaa ja saavutettua hyvinvointia; ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin olemassa olevan sairauden hoitaminen. Akupunktion etuja ovat luonnonmukaisuus ja lempeys, kehoa tuetaan löytämään oma luonnollinen tasapaino. Länsimainen lääketiede ja kiinalainen lääketiede tukevat toisiaan ja yhteistyö näiden kahden hoitomuodon välillä olisi suotavaa yhä enenevässä määrin. On olemassa vain yhdenlaista lääketiedettä: ihmistä auttavaa lääketiedettä.

akupunktioShen akupunktuurissa pyritään saamaan tunteet virtaamaan vapaasti. Mieltä ja kehoa tuetaan yhdenneulan tekniikalla siten, että ihmiselle annetaan mahdollisuus lähteä itse purkamaan ja muuntamaan mahdollisia traumoja ja fobioita joksikin hyväksi ja kauniiksi. Shenin tason epätasapaino voi ilmetä esimerkiksi ahdistuksena, masennuksena, huonona unenlaatuna ja levottomuutena. Tunteiden stagnaatio pitkään kestäessään aiheuttaa sairauksia; voidaan jopa ajatella, että tunteiden epätasapaino on lähes kaikkien sairauksien pohjalla. Hallitsemattomana ja pitkään kestäessään viha, aggressio, ilottomuus, rakkaudettomuus, huoli, suru ja pelko saavat ihmisen pois tasapainostaan ja estävät ihmistä elämästä täysipainoista elämää. Asiakkaan diagnosointi viiden elementin mukaan antaa pohjan hoidolle. Se, oletko ytimeltäsi Puu, Tuli, Maa, Metalli vai Vesi kertoo sinusta jo paljon ja ohjaa oikeaan pistevalintaan.

Nykyaikana suuri epätasapainon aiheuttaja on enenevässä määrin kiire ja siitä aiheutuva stressi. Akupunktio auttaa tehokkaasti stressin laukaisemisessa.

Olen tehnyt hyvällä menestyksellä nimenomaan emootioiden hoidossa yhdistelmähoitoja, jossa olen yhdistänyt Shen akupunktuuria sekä hypnoosia. Diagnosoin jokaisen asiakkaan tapauskohtaisesti ja joskus on parasta tehdä puhtaasti akupunktiohoito, joskus taas puhdas hypnoosihoito on selkein.

Hoito aloitetaan aina haastattelulla, jossa asiakas diagnosoidaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmin, haastattelun lisäksi tähän kuuluu pulssin ja kielen analysointi.

Hoitomenetelmät

  • Akupunktuuri. Neulat ovat ruostumatonta terästä ja kertakäyttöisiä. Neulanpisto on lähes huomaamaton. Akupunktiopisteitä on kehossa 361 ja ne sijaitsevat 12 päämeridiaanilla. Neulat ovat kehossa n. 30min.
  • Moxibustio eli moksa. Kehoon ohjataan lämpöä Kylmä-tiloissa. Lämmönlähteenä käytetään pujosta kuivattua purua tai tiiviiksi puristetta moksasikaria. Myös savuttomampaa hiilimoksaa käytetään.
  • Kuiva- ja mikrokuppaus. Alipaineistetuilla lasikupeilla on mahdollista avata kanavia ja poistaa kehoon kertynyttä Kylmää ja Tuulta. Hoito on hyvä tehdä esimerkiksi juuri vilustumisoireiden ilmaannuttua, mieluummin jopa silloin kun vasta aavistelet vilustuvasi. Mikrokuppauksessa ihoon tehdään pienet reijät, joista päästetään verta ulos esimerkiksi Kuuma-tiloissa.
  • Gua sha. Ihoa hierotaan tai kaavitaan lastalla. Hoidon tarkoitus on avata kanavia ja poistaa mahdollista Kylmää ja Tuulta.
  • Akuvasara. Virkistetään Veren ja Nesteiden kiertoa käyttämällä pientä vasaraa, jonka päässä on teräviä piikkejä, esim. mustelmien paraneminen.
  • Tulineula. Neula kuumennetaan tulikuumaksi tulenliekissä ja iho lävistetään halutusta kohtaan nopealla, tarkalla pistolla. Neula siis vain käy ihossa, aiheuttaen pienen palovamman. Tämä kutsuu kohtaan Qi:tä ja keho alkaa parantamaan kyseistä kohtaa. Tehokas mm. arpiin, kylmään olkapäähän, kantakalvontulehdukseen.
  • Ravintoneuvonta. Kiinalaisen lääketieteen mukaan eri ruoilla on eri funktionsa, esim. pippuri ja chili ovat kuumentavia, viinirypäleet ja päärynät viilentäviä, kaurapuuro, banaani ja maitotuotteet lisäävät Kosteutta, joka kerryttää lopulta Limaa. Tasapainoisen olon saavuttamisessa ruokavaliolla on suuri merkitys. Yhtä oikeaa ruokavaliota ei ole, jokainen ihminen on yksilönsä: mikä sopii toiselle voi sairastuttaa toisen.

JinJang

Olen FinnAcu:n (Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys ry) jäsen ja osallistun vuosittain järjestettäviin lisäkoulutuksiin. Lahdessa käydyn, Interpraxiksen järjestämän kolmivuotisen perinteisen kiinalaisen lääketieteen peruskoulutuksen lisäksi olen opiskellut mm. Hollannissa Shen akupunktuuria, jossa perehdyttiin emootioiden (ahdistus, traumat, fobiat) hoitoon sekä yhdenneulan hoitotekniikkaan. Opettajana toimi israelilainen professori Yair Maimon.

Olen opiskellut myös länsimaisen lääketieteen perusopinnot (25op, syksy 2016) avoimessa yliopistossa/Itä-Suomen yliopisto ja Päijä-Hämeen kesäyliopisto.

Peruskoulutus

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen akupunktuurihoitaja, tammikuu 2015. Opettajina Petri Federley ja Timo Aro/Interpraxis.


Lisäkoulutuksia

4.-6.4.2014 Hormonaalinen tasapaino, ravitsemus, seksuaalinen haluttomuus ja kyvyttömyys/Jani White (Englanti), järjestäjänä FinnAcu.
24.-26.10.2014 Päänahka-akupunktuuri neurologisissa tiloissa ja masennus akupunktuurin, moksibustion & yrttien perspektiivistä/Suzanne Robidoux (Peking, Kiina), järjestäjänä FinnAcu.
12.-14.6.2015 Syöpäpotilaan tukeminen kiinalaisen lääketieteen keinoin & yhden pisteen tekniikka/Yair Maimon (Israel), järjestäjänä FinnAcu.
22.-24.9.2015 Shen akupunktuuri/Yair Maimon (Israel), järjestäjänä International Lectures, Hollanti.
7.-8.11.2015 Sairaudet ja pistevalinnat klassikoissa/Mikael Ikivesi, järjestäjänä FinnAcu.
6.-7.2.2016 Kasvoakupunktio/Janne Kivioja.
11.-13.3.2016 Shen akupunktuuri/Yair Maimon (Israel), järjestäjänä International Lectures, Hollanti.
11.-12.6.2016 Extra meridiaanit/Yair Maimon /Israel, järjestäjänä FinnAcu.
23.-25.9.2016 Shen akupunktuuri/Yair Maimon (Israel), järjestäjänä International Lectures, Hollanti.
11.-12.2.2017  Korva-akupunktio -kurssi/Kajsa Landgren (Ruotsi), järjestäjänä FinnAcu.
8.-9.4.2017 Face Reading (eli kasvojen tulkinta) -kurssi/Eva-Marie Janelo (Ruotsi), järjestäjänä FinnAcu.        

Copyright © Selestial